Biden vs Palin: Med silkehanskar og manus

 

«Can I call you Joe..?» Slik starta debatten me alle har venta på; visepresident-debatten mellom Joe Biden og Sarah Palin. Forventningane til debatten har vore skyhøge, vel og merke mest på grunn av den potensielle underhaldnings-verdien. Den foreståande debatten har vore eit ynda samtaleemne på lunsjrommet heile veka. Men på jobb idag var dei ei litt oppgitt stemning, sidan debatten viste seg å bli noko kjedeleg og tannlaus. Mest fordi det ikkje var ein reell debatt med direkte ordskifte kandidatane i mellom, meir ei veksling mellom to separate monologar. Biden og Palin – kontrasten kunne knapt vore større.. Ingen vil påstå at dei er på samme politiske nivå, eller at dei stiller som likeverdige debattmotstandarar i denne samanhengen – og begge var fullstendig klar over dei minefelta dette medfører. Derfor hadde dei kvar sin agenda, og kjørte kvart sitt løp. Biden var beherska og disiplinert, og unngjekk demonstrativt å angripe eller utfordre Palin direkte. I staden retta han skytset mot høgare hald, mot den sittande regjeringa og mot McCain. Han viste som forventa bunnsolide kunnskaper og gode debattegenskaper. Eg skulle nok ønske at han hadde konfrontert Palin i litt større grad, men truleg hadde han klare instrukser om å ta silkehanskane på og ikkje risikere noko. Palin sitt mål for kvelden var å sjarmere flest mulig «Joe Six-Packs» og «Hockey-Mums» der ute, med folkeleg image, enkelt språk og «straight talk» rett inn i kamera. Ho gjer eit stort nummer ut av si rolle som ein Washington-outsider, og forsøker etter beste evne å snu si manglande erfaring til noko positivt. Ho lukkast nok delvis med å kommunisere til målgruppa si, ho unngjekk dei aller største tabbane, og tatt i betraktning kor lågt lista låg klarte ho seg betre enn mange forventa.

Når det er sagt, er det nesten noko karikert over den overtydelege folkelegheita hennar. Og det er ikkje berre fordi eg har Tina Fey sin legendariske parodi i bakhovudet. Ho blunkar mot kamera, puttar «darn right» og «heck» inn i annankvar setning, og viser stadig til sin småbybakgrunn: «You know what I did back home in Alaska..?!» Dette kunne kanskje vore sjarmerande trekk i ein annan samanheng, eller dersom ho faktisk hadde noko substans å fare med i tillegg. Men under debatten igår svara ho konsekvent ikkje på spørsmåla, og leste i staden opp forhåndsfabrikkerte svar fra notata sine. Det var i periodar direkte komisk. Så mykje for «straight talk».. Ho innrømma det til og med, ved å seie ting som at «eg vil heller snakke om…» eller «eg svarar kanskje ikkje på spørsmåla, men eg vil snakke rett til det amerikanske folk». God dag Palin, økseskaft! For min del var botnen nådd då ho sa følgande om dei globale klimaendringane: «Eg vil ikkje krangle om kva som er årsakane.. Let’s just fix the problem!» ER DET MULIG..?! Som Biden repliserte: «Dersom ein ikkje veit årsakane, er det komplett umulig å komme opp med ei løysing!» At ein slik kommentar kan glippe ut ved ei enkelt anledning kan vere forståeleg, som då ho sa nærmast det samme under det fatale intervjuet med Katie Couric forrige veke. Men å gjenta det under den velregisserte visepresidentdebatten – det er verkeleg godt gjort. Sarah Palin er sikkert dyktig på mange områder, men å vere visepresident i USA er ikkje nokon spøk, særleg ikkje dersom presidenten er ein 72 år gammal kreftoperert mann. Då bør ein ha den erfaringa og faglege tyngden som gjer ein kompetent til å kunne ta over som president. Det har ikkje Sarah Palin, og eg meiner det er direkte uansvarleg av republikanarane å velge ein inkompetent kandidat i eit desperat forsøk på å sanke stemmer ved populistisk gambling.

Kollegane mine er definitivt ikkje i hennar målgruppe, og stemninga på lunsjrommet vårt er ikkje eit godt barometer på hennar popularitet. Mange meinar då også at sjølv om Biden objektivt sett vant debatten, så lukkast ho med sin strategi. Men ein skal vere forsiktig med å undervurdere dei mange «Joe Six-Packs» og «Hockey-Mums» rundt om i landet. Eg håpar og trur at mange nok tar til fornuft og seier «thanks, but no thanks» den 4.november.

Reklame

Stikkord: , , ,

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


%d bloggarar likar dette: