Norge best på likestilling!

img_6666Gledelege nyheter idag: Aftenposten kan melde at Norge er kåra til verdsmestarar i likestilling! Ifølge den ferske rapporten «The Global Gender Gap» fra World Economic Forum er Norge det landet i verda der likestillinga er komt lengst. Rapporten måler avstanden mellom menn og kvinner på fire viktige områder: 1) Økonomisk deltaking og muligheter, 2) utdanningsnivå, 3) politisk representasjon, og 4) helse og forventet levealder. Den omfattande rapporten har gitt 130 land ein «Global Gender Gap index score». Indeksen kan tolkast som prosentandelen av gapet mellom menn og kvinner som er blitt lukka, og Norge får ein score på 82,39 prosent. Denne målinga er blitt utført dei tre siste åra, men 2008 er det første året der Norge tronar på toppen av lista. Finland og Sverige følger på 2. og 3.plass, medan USA er å finne heilt nede på 27.plass. Les heile rapporten her

Dette er gode nyheter, som viser at politiske valg gir konkrete resultater. Som barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt seier til aftenposten.no: «Mange har sagt at likestilling vil komme av seg selv, og at man ikke skal gripe inn i folks privatliv og bedriftenes anliggender. Men dette viser at tiltakene fører frem.»

Så la oss ikkje kvile på lauvbæra, men fokusere på arbeidsoppgavene; og la det vere typisk norsk å vere best framover også! 82% likestilling er kanskje best i verda, men det er ikkje bra nok-

Stikkord: , , ,

3 kommentarar to “Norge best på likestilling!”

 1. maerris Says:

  Jeg må si det med dine ord, nå er du «i støtet». I likestillingsstøtet, med 3 gode innlegg temmelig tett.

  Jeg er stolt og fornøyd over at jeg kommer fra et land der kvinner tar utdannelse, jobber, driver politikk og helsevesenet tar kvinnehelse på alvor. Det er imidlertid mange aspekter ved likestilling vi ikke er helt i mål på.

  1) Fødselspermisjon! Kom igjen og bruk rettighetene, fedre! Mødrene må ikke tyrannisere et helt år bare i kraft av at de er utstyrt med pupper!

  2) Fars rettigheter! Kanskje spesielt i forhold til barnefordelingssaker tror jeg det mangler mye på likestilling, i fedrenes disfavør.

  3) Dobbeltarbeid! Jeg lurer på hvor mange fulltarbeidende kvinner som tar brorparten av husarbeidet… Det er det vanskelig å lage lover som forhindrer, men pkt 1) er et godt innfallspunkt… Det er for mange flinke kvinner som bare gjør ting helt perfekt hjemme fordi mannen i huset kanskje kunne komme til å misfarge klesvasken, vaske gulvet på feil måte eller vaske opp en time seinere enn hun ville gjort. Vi, også jeg, må legge av oss tvangsnevrosene og stole på andre voksne folk og godta at ting blir gjort annerledes.

  4) Ansettelser av fertile kvinner og omgang med stillinger/vikariater under fødselspermisjon! Vel omtalt i forrige blogginnlegg.

  Hilsen Mrs Mærris, relativt likestilt kvinne som ser forbedringspotensiale både i sitt eget liv og samfunnet forøvrig, uten at hun glemmer at hun er priviligert i forhold til kvinner i mange andre land.

 2. 8.mars? - Yes we can! « BostonBlogg Says:

  […] er 8.mars – kvinnedagen, og det kan ikkje gå upåakta hen. I fjor blei Norge kåra til det mest likestilte landet i verda. Eit halvår i USA har ytterlegare minna meg på kor langt me faktisk er komne heime i […]

 3. 8.mars - Yes we can! « CarriedAway Says:

  […] Det er 8.mars – kvinnedagen, og det kan ikkje gå upåakta hen. I fjor blei Norge kåra til det mest likestilte landet i verda. Eit halvår i USA har ytterlegare minna meg på kor langt me faktisk er komne heime i […]

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s


%d bloggarar likar dette: